Európsky súd vlani pridelil na konanie 460 sťažností voči Slovensku

06.04.2022 Bratislava

Bratislava 6. apríla (TASR) - V roku 2021 vybavoval Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) 460 sťažností voči SR, slovenskej vláde notifikoval 52 sťažností. Takisto vydal 23 rozsudkov, ktorými rozhodol o 27 sťažnostiach. Zo svojho zoznamu prípadov vyčiarkol 25 sťažností na základe zmieru dosiahnutého medzi stranami (17 rozhodnutiami) a šesť sťažností na základe jednostrannej deklarácie vlády (štyrmi rozhodnutiami). Vyplýva to zo Správy o činnosti zástupcu Slovenskej republiky pred ESĽP za rok 2021, ktorú vláda v stredu vzala na vedomie.

"Súd 22 rozsudkami, ktoré sa týkali celkovo 26 sťažností, konštatoval porušenie niektorého z článkov Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd zo strany SR. V roku 2020 to bolo desať rozsudkov týkajúcich sa 12 sťažností," informovali predkladatelia materiálu. Najčastejšie, v 14 rozsudkoch, išlo o porušenie práva na spravodlivé súdne konanie. Ďalšie porušenia sa týkali porušenia práva na rešpektovanie súkromného života či slobody prejavu. Tiež porušenia zákazu mučenia a práva na osobnú slobodu a bezpečnosť.

"V roku 2021 ďalej ESĽP 14 rozhodnutiami rozhodol v prospech Slovenskej republiky a vyhlásil 14 sťažností za neprijateľné po tom, ako sa k nim vyjadrila vláda a sťažovatelia," priblížili s tým, že v jednom prípade vyhlásil súd sťažnosť za neprijateľnú po predložení stanovísk strán a časť sťažnosti vyčiarkol na základe zmieru uzavretého medzi stranami.

Počet sťažností notifikovaných vláde sa oproti roku 2020 znížil o 19. "Síce došlo k zníženiu, avšak pri porovnaní vývoja za predchádzajúcich desať rokov je množstvo sťažností notifikovaných v roku 2021 stále nadpriemerné," uviedli v materiáli. Všetky sťažnosti patria do kategórie individuálnych podnetov.

V priebehu roka 2021 bola sťažovateľom celkovo vyplatená suma 338.856,80 eura, z čoho bolo 126.200 eur vyplatených v rámci uzavretých zmierov.

V roku 2021 zastupovala SR v konaní pred ESĽP Miroslava Bálintová. V kancelárii zástupcu ďalej pracovali štyria odborní zamestnanci – právnici a jeden zamestnanec zabezpečujúci administratívu.
 

Vyberte región

mark